Není lektor jako lektor: „Ten v Portu má velkou pokoru k životu.“

Jako malá chtěla být zvěrolékařkou nebo konzulkou a létat po světě. Ten nakonec procestovala jako výkonná ředitelka výrobní firmy. Během svého manažerského růstu se sebou Irena Vrbová intenzivně pracovala a objevila vypravěčský talent. „Když jsem si po osmi letech šla na rok a půl od šéfování odpočinout, prodávala jsem školení vzdělávací firmy. Stávalo se mi, že se klient na schůzce zeptal, zda to školím já – tehdy jsem si bláhově myslela, že se ujišťovali, že jsem vážně jen obchodníkem a ne lektorem,“ směje se Irena, která se k lektorování dostala takříkajíc náhodou – nebo spíše se lektorování dostalo k ní. Kolegové i tehdejší šéfka ji podpořili, ať to zkusí. „Já do toho nervózně skočila a našla sama sebe.“ Nervózní je Irena, dnes kapitánka Porta, pořád. „Ve zdravou trému věřím, lektor má mít pokoru,“ říká s oblibou.  Kdo podle ní lektorem je, kdo není, a jak se jím stát?

 Kdo je v tvém pojetí lektor?

Nedávno jsem viděla dokument, kde se ptali, kdo je to elita národa. Jedna paní to na kameru nádherně vystihla, když řekla: „Jako elitu národa vnímám lidi, kteří dokáží věci, které já intuitivně cítím, přesně pojmenovat v jedné větě.“ Přesně o tomhle lektořina je. Lektor dokáže věci, které lidé tuší v hloubi duše, vytáhnout na světlo a pojmenovat. A to formou, která posluchače totálně zaujme a zasáhne.

A jaký je lektor v Portu? Čím je specifický?

Já sama se jako lektor nevnímám. Jsem majitel firmy, vedu tým, jsem obchodník, a to vše propojuji s naším know-how a předávám ho klientům dál.

Podobně je to s dalšími lektory v Portu. Nehledáme hotového lektora zvenku. Hledáme člověka, kterého zaujme Porto celkově. Koho zajímá vzdělávání, pracuje na sobě a chce být součástí týmu lidí, kteří za něčím jdou. Náš tým jde za tím, že ukazuje lidem cestu, ať už v řízení firmy nebo obchodu, tak i ve třetí oblasti, kterou vnímám jako kořen pod vším ostatním – učíme lidi hledat sami sebe, kde jsou jejich největší potenciály a schopnosti. Protože kdo najde sám sebe, osvojí si životní principy a pak dostane do ruky ty manažerské a obchodní, žije naplněný život jako podnikatel i jako člověk.  

 

„Člověk z našeho týmu může projít lektorskou akademií a začít lektorovat v oblasti, ve které je dobrý. Řízení týmu nebo obchod jsou oblasti, kde vidím vhodný vstup do oboru. Dovedu si představit, že si úspěšný obchodník Porta dvakrát měsíčně odškolí obchodní dovednosti. A může prorůstat do dalších témat.“

Máš v týmu lidi, se kterými pracuješ už několik let, kteří si osvojili principy, na kterých vaše firma stojí, a začínají lektorovat, asistují ti na seminářích. Dokážeš poznat, že má někdo potenciál být dobrým lektorem?

Rozpoznat potenciál je složité v tom smyslu, že já jsem si třeba nikdy nemyslela, že bych tuhle práci mohla dělat. Mluvit před lidmi, a ještě před tak zkušenými lidmi jako je naše klientela – šéfové českých firem, co své podnikání vybudovali od píky, není sranda.  Takže dokážu to poznat, ale ne hned.

 

Jak se sebou pracuješ ty, abys před tak náročnou klientelou stála klidná, soustředěná a sebevědomá?

Často je to v tomhle oboru tak, že lektor si stoupne před publikum, přednáší a víc, než že by lidi učil, je spíš poučuje. Nám se stává, že když klienti přijedou poprvé, jsou konzervativnější a stažení do sebe právě proto, že čekají, kdo jim zase co odvykládá. Už do hodiny od startu vidím, jak to z nich spadne. U nás předáváme know-how lidsky, protože je fundamentálně lidské. Lektor by měl mít na čele napsáno místo „jdu vás něco naučit“ pokornější „pojďme se spolu něco naučit.“ Na seminářích nejvíc miluju momenty, kdy se klient svěří s určitým problémem a já řeknu: „To se mi taky stalo, před měsícem, a taky jsem z toho byla úplně hyn.“ Jsou překvapení: „Počkejte, vám se to děje také?“ Odpovídám, že jsem taky jen člověk. Mám víc osahané a zažité principy, které jim říkám, ale řeším stejné problémy jako oni. Všem do jednoho v takových chvílích padá kámen ze srdce.

 

Proč tě lektorování baví? Kde bereš motivaci si dvakrát týdně stoupnout před klienty?

Mou motivací je dát lidem naději, že se jim bude dařit lépe. A hlavně dát jim k tomu nástroje, aby mohli lépe řídit firmu, obchodovat a žít. Má motivace není v potlesku na konci a poplácání po rameni, že jsem dobrá. Nejvíc mě nabíjí, když se lidé otevřou, když vidí, že všichni řešíme podobné věci a spadne z nich stres, který si nesli deset i více let. Jelikož s klienty pracujeme dlouhodobě, vídáme je v průběhu roku a někdy i další roky, zažívám, jak se posouvají.

 

Podle čeho poznáš, že se zlepšuješ a že jsi dala klientům maximum?

Maximum dávám vždy, já jsem v té roli plně soustředěná. Mám k lektorování velký respekt. Že se zlepšuju poznám tak, že se pouštím do složitějších a složitějších situací s našimi klienty. Naše práce není jen o seminářích. S klienty řešíme reálný chod jejich firmy.

 

Jak ti lektorství pomáhá v životě?

Co přednáším, to žiju. Osahávám a objevuju principy, které přednáším. Znám je velmi dobře v základu a stále se to prohlubuje. Nikdy v tom člověk není hotový, to je krása života. Můžete v tom být jen větší a větší mistři, ale nikdy hotoví.

 

Co může udělat člověk, který tohle nyní čte a vidí lektorství podobně?

Určitě se s námi spojit a víc nás poznat. Na každého takového (nebo každou takovou), kdo to vidí podobně, se těšíme. Prvním krokem může být návštěva našeho Dostaveníčka, což je naše otevřená přednáška pro veřejnost. Vstup je zdarma, musíte si jen zajistit místo tím, že napíšete na viehmannova@uspechvportu.cz. Další Dostaveníčko se bude konat 14.6.2018.